Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Anodizace titanových šperků

Titanové šperky jsou v dnešní době velmi oblíbené, a to především z toho důvodu, že titan je naprosto nerezový, antialergenní kov. Pevný je téměř stejně jako ocel, ale je o polovinu lehčí, tudíž se velmi hodí například pro výrobu kovových tunelů, které jsou tak pohodlnější k nošení na rozdíl od tunelů ocelových.

Jako kov je titan bohužel na pohled ne příliš hezký. Je šedý, matný a pokud bychom ho chtěli naleštit, bude to velmi pracné. I přesto se z titanu dají vytvořit krásné barevné šperky, které jsou vhodné i pro čerstvý vpich (jiné barvené šperky použít jako aplikační piercing nelze). Ptáte se jak? Jde o proces tzv. „anodické oxidace“, který byl poprvé použit na konci 70. let v Anglii a od té doby se stal velmi rozšířený, co se týče úpravy kovů.

Mohli bychom si myslet, že se při takovémto „barvení“ šperků budou využívat právě barvy, barevné pigmenty nebo laky. U anodizace tomu tak ale vůbec není. Při tomto procesu je důležitý jeden fyzikální úkaz, kterému se říká „optická interference“. Vznikne, když se světlo mnohonásobně odrazí. Tento jev určitě znáte i z běžného života, například jej můžeme pozorovat u olejových skvrn na silnicích, které mají barvy duhy. K pochopení podstaty optické interference by byl potřeba fyzikální exkurz, tím vás ale nebudeme zatěžovat a zkusíme si anodizace vysvětlit co nejsnadněji.

 

Na každém titanovém povrchu se nachází průsvitná mikro oxidová vrstvička, která se vytváří, jelikož titan reaguje se vzdušným kyslíkem. Tato vrstva kov chrání proti další oxidaci – korozi. Světlo, které hraje významnou roli právě v jevu optické interference (díky kterému vidíme povrch zbarvený), je zároveň odráženo jak oxidovou vrstvou, tak i samotným kovem. Vhledem k tomu, že je svrchní vrstva opravdu tenká, interference se zde neprojevuje, a tak titan nevidíme v žádné barvě.

Aby se barevný efekt projevil, musíme oxidovou vrstvu na titanu zesílit. Lze to provést dvěma způsoby. Buď šperk vystavíme elektrickému napětí (čím vyšší napětí, tím silnější vrstva) nebo jej zahřejeme. Častěji se používá spíše první způsob.

** barvy pouze pro Niobium, nikoliv pro titan

Šperk si před anodizací (pomocí elektrického napětí) musíme řádně připravit. Musí být očištěný, odmaštěný a nakonec omytý destilovanou vodou. Následně jej ponoříme do elektrolytu. Nesmí se stát, že by se tento předmět dotkl jiného, dalšího kovu. Poté zapneme zdroj a pomalu zvyšujeme napětí. Zahnutými a nerovnými šperky v kapalině lehce pohybujeme. Požadovaného barevné provedení dosáhneme konkrétním napětím a tloušťkou oxidové vrstvy na povrchu titanového šperku.

Pokud se chystáš na aplikaci nového piercingu a nebaví tě klasický stříbrný šperk, je pro tebe anodizovaný titan ideální variantou, jelikož je na rozdíl od ocelových šperků s barevným PVD pokovením vhodný do čerstvého vpichu. Navíc anodizované piercingy jdou "barvit" stále dokola v případě, že se ti "ošoupe".