Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Aplikace náušnic u miminek a dětí

Zvažujete, že dáte svému novorozenému miminku, nebo klidně i staršímu dítku, propíchnout ouška? Pak si rozhodně udělejte pár minut na přečtení následujícího článku. Ne vždy se totiž na internetu dočtete, jak to provést správně a bezpečně.

Nejprve se podíváme na to, kdy je ideální doba vašemu miminku píchnout uši. 

Za nás osobně říkáme, že až si dítě samo řekne - stále se totiž jedná o zásah do jeho těla. Pokud se však rozhodnete pro aplikaci náušnic už u miminek, jsou určitá období, která jsou vhodnější, než jiná.

Ne dříve než po šestinedělí. Aplikace náušnic miminku není podmíněna očkováním (někde se totiž můžete dočíst, že je nutné, aby nejprve dítě podstoupilo očkování hexavakcínou). Pokud budete dítě nechávat očkovat, je vhodné mu nechat propíchnout uši nejdříve týden po podání vakcíny, pokud očkování proběhlo bez vedlejších účinků. Od očkování je vhodnější nějakou dobu počkat, abyste nezatěžovali tělo dítěte hojením v době, kdy se tělo vyrovnává s podanou vakcínou. Pokud jste zaznamenali po podání očkování jakékoliv vedlejší účinky, dopřejte si pauzu ještě minimálně o týden nebo dva delší.

Horní věková hranice u miminek je pak cca 1 rok, vhodný věk pak cca 2 - 6 měsíců, i když i toto je věc individuální. Důvod je zejména ten, že není v ničím zájmu již velmi aktivní miminko nebo batole držet na klíně silou. Pokud už tedy máte aktivní batole, raději počkejte, až se na propíchnutí bude samo cítit. Dívky kolem 4 let věku už jsou často pevně odhodlané a odcházejí ze salonu s náušnicemi a velkou radostí.

Jaké jsou možnosti kde a jak píchnout dětem náušnice?

Pokud aplikaci náušnic svěříte kosmetičce, pravděpodobně se setkáte s variantou nastřelení náušnic nastřelovací pistolí. To ale zásadně nedoporučujeme. Proč? Pistole se nedají sterilizovat, pouze dezinfikovat a na rozdíl od jehly je hrot náušnice velmi tupý  (která se používá pro proražení ušního lalůčku pomocí pistole) a nevhodného kuželovitého tvaru, který ouško dítěte spíše protrhne, než propíchne. Často bývají také z nevhodného materiálu, jako je chirurgická ocel 316L, která pro první vpich vhodná není. Více informací o nevhodnosti používání nastřelovacích pistolí si můžete přečíst v našem článku.
Nenechte se zmást tím, že nastřelení pomocí pistolí je rychlejší proces. Pokud svěříte propíchnutí ouška piercerovi, který použije kanylu nebo jehlu, prodlouží se proces cca jen o 30 vteřin a je mnohem přesnější a bezpečnější.

earPiercing-172333432-770x533-1

 

A co aplikace náušnic u lékaře?

Praktický lékař s jehlou je o něco lepší varianta, než nechat miminku nastřelit náušnice nastřelovací pistolí. Problém nastává u samotného šperku, který si pravděpodobně sami donesete. Náušnice jsou ve většině případů nesterilní a lékař je před vpichem pouze vydezifinkuje. Také jejich tvar a materiál většinou není vhodný pro hojení čerstvého vpichu. Stříbro ani 316L chirurgická ocel nejsou vhodné do čerstvé rány (např. ocel obsahuje 4 % niklu, což je častý alergen). Ideální je šperk z ASTM F136 titanu, který je vhodný jako aplikační šperk. Stejně tak nevhodné jsou náušnice s klasickými zarážkami, klipové visací náušnice, ani náušnice se šroubovacím uzávěrem. Tyto šperky určitě časem využijete, ale až bude vpich zahojený.

I kdybyste se rozhodli aplikovat náušnice dítěti svým praktickým lékařem nebo kosmetickým salónem, vezměte v potaz to, jak často tito lidé zákrok provádějí. Jejich zaměření je primárně jiné. Může se tak stát, že vpich nebude rovný nebo symetrický nebo budete muset řešit komplikace spojené s nevhodnou aplikací.

blobid0-50

 

Co je tedy ta nejvhodnější varianta?

Ač to může znít zvláštně, nejlépe uděláte, když vezmete na propíchnutí oušek své dítě do kvalitního piercingového salónu. Tato studia už dávno nevypadají jako undergroundová doupata a vždy si můžete rezervovat čas, kdy budete mít studio sami pro sebe. Máte také jistotu, že zkušený piercer vždy použije jednorázovou sterilní jehlu, která je ostrá, a lalůček propíchne rychle a čistě. Navíc dostanete v ceně aplikace vhodný šperk z titanu, který, jak jsme již zmínili výše, je pro hojení čerstvého piercingu ideální. V piercingovém studiu své dítko svěřujete odborníkovi, který náušnice a piercingy píchá každý den, tudíž má praxi a cvik a přesně ví, kam náušnici aplikovat.
Salon však vybírejte pečlivě, jelikož i salony se od sebe kvalitou znatelně liší. Hledejte piercera, který používá jak vhodný materiál, tak vhodný tvar šperku, má dostatek zkušeností a dodržuje dokonalou hygienu. V Praze je možné pro propíchnutí uší dětem navštívit například salon Hell.cz, v Brně pak náš salon Atreya - náušnice aplikujeme dětem od 3 let a starším. 

Jelikož v Atreyi věříme, že každý člověk by si měl rozhodovat o kosmetických zásazích do těla sám, náušnice od roku 2022 aplikujeme již pouze dětem starším 3 let, které náušnice samy chtějí.
Od července 2023 budeme i dětské náušnice aplikovat bez použití anestetických mastí, proto doporučujeme náušnice až dětem starším 6-8 let, které si budou vědomé určité míry bolesti.

IMG_8823-2Zdroj obrázku: https://burbankmom.com

Pokud se rozhodnete zvolit aplikaci náušniček v našem piercingovém studiu v Brně, můžete si u našeho piercera Honzy zarezervovat termín zde.
Piercer v našem studiu to s dětmi umí, jelikož je sám táta tří dětí, tudíž nemusíte mít obavy, že bude k vašemu dítěti přistupovat jinak než s trpělivostí a péčí.

Jak jsme však zmínili již v úvodu, věříme, že rozhodnutí o svém těle by měl člověk dělat dobrovolně a vědomě a z toho důvodu děláme piercing uší až dětem, které o náušnice projeví samy zájem a budou rozhodnuté aplikaci náušnic zvládnout i bez anestetika. Z naší zkušenosti to zvládne menší počet velmi odhodlaných dětí již kolem 4. roku, většina dětí pak od 6. až 8. roku.