Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Jak roztahovat ucho - postup krok za krokem

Jak roztáhnout ucho

Při roztahování ucha budete potřebovat dvě věci: roztahovák a trpělivost. Než se do roztahování pustíte, pročtěte si, jak si roztáhnout ucho, jaké k tomu používat šperky a jak předejít zranění.

Ještě před tím, než si začnete ucho nebo jinou část těla roztahovat, promyslete to. Při roztahování dřív nebo později narazíte na tzv. “bod bez návratu”, okamžik, kdy se roztažená dírka už nikdy samovolně nestáhne a k jejímu zacelení je potřeba chirurgický zákrok. Většinou k tomuto bodu dojdete ve chvíli, kdy máte dírku roztaženou na 5–6 mm, ale individuálně to může být i při menší nebo větší velikosti.

Čím roztahovat ucho

Určitě si pořiďte kvalitní ocelový roztahovák . Na výběr máte z mnoha tvarů – spirály, kolíky, podkovy nebo různé ozdobné roztahováky.

 
 
 
 

Z výše jmenovaných vám doporučujeme pro roztahování kolíky nebo roztahováky ve tvaru podkovy, které jsou vyrobeny z kvalitní chirurgické oceli 316L.

K roztahování byste neměli používat dřevěné nebo akrylátové roztahováky. Jsou porézní, nelze je dobře dezinfikovat, natož sterilizovat a vlivem tepla uvolňují škodliviny.

Nikdy určitě nepoužívejte roztahováky z FIMO hmoty. Jsou sice velmi rozšířené, protože si je můžete vyrobit doma, ale FIMO hmota je složena pouze z chemických složek, na povrchu je pórovitá, takže ji není možné dezinfikovat a neměla by se dostat do kontaktu s roztahovanou tkání.

Nevhodné je také použití silikonových tunelů, které mohou ucho poranit a také velmi těžké závaží, které by způsobilo ztenčování kůže ušního lalůčku.

Možná vám známí nebo kamarádi říkali, že k roztahování použili dřevo nebo silikon a všechno proběhlo v pohodě. To stejné ale nemusí platit i u vás. Předejděte možným komplikacím a neriskujte, že by vám organické a jiné materiály způsobily nevratná znetvoření ušního lalůčku.

 

Jak postupovat při roztahování ucha

Ucho nebo jinou tělesnou partii můžete začít roztahovat z dokonale zahojené náušnicové dírky nejdříve 2 měsíce po vpichu. Pokud máte v uchu klasickou náušnici, má pravděpodobně průměr 1,2 nebo 1,6 mm.

Ideální rychlost roztahování je 1 mm za měsíc, určitě ne rychleji. Čím pomalejší roztahování zvolíte, tím pevnější ušní lalůček zůstane a nebude hrozit protržení. Zvolte tedy roztahovák o 1 mm či méně větší, než je současná velikost vaší dírky.

Roztahovat dírku je ideální například po sprše, kdy je ucho prohřáté. Roztahovák nejprve umyjte antibakteriálním mýdlem a ucho promažte přírodním olejem – například jojobovým. Poté roztahovák pomalu vsuňte do dírky.

Jakmile si ucho zvykne a tkáň povolí (zhruba 1 měsíc), můžete pokračovat v roztahování a roztahovák vsunout o kousek dál či zvolit větší roztahovák.

Jednotlivé šperky mají většinou roztah pro zvětšení zhruba o 2 mm. Nejmenší roztahovací šperky na našem e-shopu najdete od 1,6 mm, největší pak 25 mm.

Velikost nad 14–16 mm se dobře roztahují také pomocí pásky. Jednoduše ji postupně omotávejte kolem tunelu, který následně vložíte zpět do ucha. Páska je velmi tenká a neobsahuje žádná lepidla – lepí pouze sama k sobě.

páska na roztahování uší

Páska na roztahování uší

 

 

Nezaměňujte ji ale za elektrikářskou pásku. Ta má velmi ostré hrany, chemické lepidlo a povrch, který by mohl ucho nenávratně poškodit.

Tunel si také můžete nechat vyříznou u zkušeného piercera nebo modifikátora. Musíte ale počítat s tím, že takový tunel už nikdy znovu nestáhnete do menších velikostí. Je to spíše krajní řešení, které volte jen u opravdu velkých rozměrů – 35 mm a více.

 

Jak pečovat o roztahované a roztažené ucho

Roztahování ucha není jen o výměně náušnic, ale měli byste také o lalůček pečovat. Důležité je ho často promazávat olejem a můžete jej také proplachovat solným roztokem, který dezinfikuje. Zapomínat byste také neměli na kvalitní spánek a dostatečné množství vitamínů. Zdravé a odpočaté tělo se regeneruje mnohem lépe, takže je menší pravděpodobnost, že dojde k poranění ucha bez mechanického zapříčinění.

Pokud jste hrdými majiteli roztažené dírky větší než 10 mm, měli byste na noc občas sundávat tunel či plug. Ušní lalůček se pod tlakem šperku špatně prokrvuje. Na noc jej tedy vyndejte a ucho promažte olejem. Ráno poté bude dírka mírně stažená. Promažte ji proto opět olejem a nasaďte o trošku menší šperk, který můžete už zhruba po půl hodině nahradit za původní.

Čas od času je vhodné také nechat dírku trošku stáhnout. Díky tomu se v ušním lalůčku vytvoří nový kolagen, který vyplňuje prostor v roztažené tkáni. Lalůček tak bude pevnější a plnější, což vypadá lépe vizuálně, ale také tím předejdete nebezpečí jeho roztrhnutí.

 

Možné komplikace při roztahování ucha

Během roztahování uší by se neměla objevovat krev ani hnis. Pokud se vám ale něco takového stalo, roztahujete nejspíš příliš rychle a je potřeba nechat ucho zahojit. Vyndejte roztahovák a vyměňte ho za menší, počkejte týden nebo dva, než se ucho znovu pokusíte roztáhnout.

Při roztahování se od sebe oddělují jednotlivé kolagenové molekuly a tělu trvá zhruba měsíc, než prázdná místa zaplní kolagenem novým. Pokud se pokusíte roztahování uspíšit, může nastat několik komplikací. Jednou z nich je například tenký ušní lalůček, který se může snadno protrhnout. V takovém případě není jiné východisko, než chirurgické sešití a roztahovákům můžete dát na několik dlouhých měsíců sbohem.

Blow out

V případě rychlého roztahování hrozí také vznik trhliny – tzv. “blow out”, tedy stav, kdy se roztahovaná tkáň zjizví a vyhrne ven z dírky. Někdy se tomuto jevu nevyhnou ani lidé, kteří roztahují pomalu a poctivě. Ihned vyměňte roztahovák za menší a ucho často masírujte olejíčkem.

Lalůček bolí či pálí

Takové pocity můžete zažít, když roztahujete příliš rychle. Jak jsme již psali výše – trpělivost je jedna ze základních věcí, které k roztahování potřebujete. Pokud cítíte nepříjemné pocity či bolest, vyměňte roztahovák za menší a nechte několik týdnů odpočinout.

Dírka nejde víc roztáhnout

Rychlým roztahováním nedochází pouze k viditelným změnám, krvácení nebo hnisání, ale také k vnitřním jizvám ve tkáni. Pokud nedáte lalůčku čas pro tvorbu nového kolagenu, zacelí rozestupy mezi jednotlivými molekulami jizvami, které nejsou viditelné. Pokud se takových jizev vytvoří hodně, nepůjde vám ucho dále roztáhnout, i když se budete sebevíc snažit. Ucho masírujte s olejíčkem a buďte trpěliví. Jizvy ve tkáni časem povolí (může to trvat i půl roku) a dírku se vám podaří ještě roztáhnout.

Jak vidíte, většinu komplikací si můžete způsobit především sami svojí netrpělivostí. Dejte roztahování ušní dírky čas, nikam nespěchejte a postupujte pomalu. Jedině tak docílíte perfektně roztažené a pevné ušní dírky.