Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Piercing do pupíku

Piercing v pupíku

Piercing do pupíku, anglicky nazývaný také navel piercing [nejvl pirsing] je velmi oblíbený především u žen a dívek, u mužů se s ním setkáváme méně často. Piercing v pupíku se obvykle hůře a déle hojí, proto je potřeba velmi zvážit, kdy si ho necháte propíchnout. Pročtěte si náš článek o piercingu v pupíku, ve kterém najdete všechny potřebné informace o propíchnutí, výběru šperku i hojení.

Historie piercingu v pupku

Piercing v pupíku není výstřelek posledních dvaceti let, jak by se mohlo zdát. Už během života egyptských faraonů byl symbolem mužnosti a odvahy a mimo to také symbolem přechodu od života na Zemi k věčnosti. Do populární kultury v širokém měřítku se dostal v roce 1993, když Christy Turlington na módní přehlídce v Londýně odhalila svůj propíchnutý pupík, a ještě více tomu pomohlo, když si ve stejném roce ve videoklipu písně Cryin' skupiny Aerosmith nechala Alicia Silverstone propíchnout pupík jako symbol nezávislosti a vzpoury.

Kam umístit piercing v pupíku

I když si mnoho lidí řekne, že místo, kam si píchnout piercing v pupíku je jen jedno, opak je pravdou. Nejobvyklejší způsob propíchnutí je skrze část kůže nad pupkem. Druhou možností je propíchnout kůži pod pupíkem.

horni-vpich-piercing-v-pupiku (1)

Piercing horní části pupíku

Kdy si nechat propíchnout pupík

Vzhledem k tomu, že péče o propíchnutý pupík je náročnější a tento typ piercingu se déle hojí, nedoporučujeme propichovat pupík před létem. Během parných letní dnů se vám do piercingu může dostat infekce nejen při nadměrném pocení, ale také třeba z veřejných koupališť.

Nejvhodnější dobou pro propíchnutí piercingu je doznívající léto a začátek podzimu – září či říjen.

Jaký šperk si vybrat

Pro první vpich je ideální titanový šperk bez barevné povrchové úpravy, je možné použít i titanový šperk, který je pouze anodizovaný a tím získává jinou barvu. Dříve bývala používaná chirurgická ocel 316L.

 

titanovy-piercing-do-pupiku

Titanový piercing bez povrchové barevné úpravy

 
 

Banánek do pupíku z chirurgické oceli 316L

 
 
 
 
 
 

 

Nejen materiál, ze kterého je šperk vyroben, je důležitý. Při koupi piercingu byste se také měli dívat na jeho délku a sílu tyčinky, která vede tkání. Vhodná síla tyčinky je 1,6 mm. Užší tyčinky nedoporučujeme používat – tělo by je mohlo špatně přijímat, mohly by pomalu zarůstat do tkáně nebo naopak být vytlačovány až do úplného vyloučení z těla.

Pro první vpich zvolte tyčinku s dostatečnou délkou. Tyčinka o délce 6 mm by mohla tlačit na místo v pichu při případném otoku, příliš dlouhá tyčinka zase může táhnout šperk dolů a prodloužit tak dobu hojení. Ideální délka je průměrně 10 mm.

Jakmile se vám piercing v pupíku zahojí, můžete si zvolit jakýkoliv jiný šperk. Velmi oblíbené jsou do pupíku kromě banánků také kroužky nebo podkovy. Především dívky a ženy také rády volí piercingy se zavěšenou ozdobou.

 

titanova-podkova-do-pupiku piercing-do-pupiku-se-zavesenym-sperkem-pistol

Titanová podkova do pupíku

 

Piercing do pupíku se zavěšeným šperkem

 

 
 

 

 
 

    Jak se starat o piercing v pupíku

O svůj nový piercing byste se měli pečlivě starat. O to více, pokud se rozhodnete pro propíchnutí pupíku, protože právě ten se často déle a hůře hojí.

Ale nemějte strach. Nebudete potřebovat drahé krémy nebo speciální přípravky. Jediné, co k vhodné péči o piercing pupíku budete potřebovat, je slaná voda a trpělivost.

Slaná voda, neboli solný roztok, si snadno vyrobíte sami doma. Do velkého panáku vody (0,5 dl) vmíchejte špetku soli.

Do solného roztoku ponořte propíchnuté místo na 3 minuty a náušnici během toho určitě nevytahujte z těla. Pupík ponoříte asi stěží. Postačí tedy, když ho budete pár minut solným roztokem polévat.

Následně vatou nebo vatovou tyčinkou otřete usazeniny, které vylučuje čerstvá rána. Mají žlutou barvu a nemusíte se jich vůbec lekat. Jedná se o tkáňový mok, který je znakem zdravého hojení.

První tři měsíce se takto věnujte piercingu 2× denně. Ano, právě zde budete kromě solného roztoku také potřebovat trpělivost. Později stačí polévat piercing už jen jednou denně. Takto byste se měli o piercing starat zhruba jeden rok či do jeho úplného zahojení.

Pokuste se alespoň v prvním měsíci na piercing co nejméně sahat a příliš s ním nepohybujte v ráně. Dejte mu čas a klid se zahojit. Později si s ním budete moci hrát celý život.

Týden po vpichu si místo piercingu přelepujte gázou, abyste čerstvou ranku chránili před mechanickým poškozením i bakteriemi a vyhněte se dlouhému namáčení piercingu ve vodě – ideálně se pouze sprchujte.