Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Jak správně změřit velikost prstenu?

Koupit si online správně padnoucí prsten vypadá jako složitý úkol, ale my naštěstí víme, jak na to, a prozradíme vám, jak trefit tu správnou velikost. Ať už budete blyštivý šperk kupovat pro sebe a nebo s ním plánujete překvapit partnerku nebo partnera, nákup prstenu na e-shopu Atreya bude s naším návodem hračka!

uvodka a OG

Pro volbu prstenu platí vcelku jednoduché pravidlo - prsten musí jít pohodlně navléknout i sundat, ale nesmí být příliš volný. K tomu, abychom docílili toho, že šperk na prst padne jako ulitý, potřebujeme správně změřit obvod prstu, na který si chceme šperk umístit. Velikost prstu si můžete nechat bezplatně změřit při návštěvě naší prodejny, kde vám s výběrem prstenů rádi poradíme, ale v případě, že máte v plánu prsten jako překvapení a nebo chcete nakoupit online na Piercing.cz, zvládnete to s naším návodem i doma.

Velikost prstenu můžete změřit pomocí:

  • měřicích kroužků,
  • měřicího kuželu,
  • měřicího proužku z papíru, stuhy či provázku,
  • posuvného měřítka.

K prvním dvěma variantám budete potřebovat prsten, o kterém víte, že na vybraném prstě pohodlně sedí. Tyto možnosti jsou tedy vhodné i pro případ, kdy plánujete pořídit třeba zásnubní prsten pro svou partnerku či partnera, kterého chcete překvapit. Stačí mu v nestřeženém okamžiku přeměřit prsten, který dennodenně nosí. Ideálně třeba během spánku či během koupání.

Pokud prsten k dispozici nemáte, nevadí. Pro vás jsou určené metody zbývající.

Připraveni? Tak jdeme měřit!

Měřicí kroužky

Metoda měření velikosti prstene pomocí měřicích kroužků je velmi snadná. Stačí si vytisknout pomůcku pro měření prstenu, kde najdete kroužky symbolizující jednotlivé velikosti. Ke kroužkům přiložíte prsten tak, aby vnitřní obvod prstenu přesně lícoval s hranicí kroužku. Natištěná linka by měla přesně kopírovat vnitřek prstenu - nesmí přesahovat, ani být menší než prstýnek. 

Důležité je, že opravdu musí sedět vnitřní rozměr prstenu. U masivnějších prstenů se totiž obvod vnitřní a vnější může dost zásadně lišit.

rozmery_krouzku

Měřicí kužel

K druhé metodě jsme si pro vás také připravili pomůcku k vytištění. Jde o jehlan, na kterém jsou vyznačené jednotlivé velikosti. Po vytištění stačí, když jehlan podle nákresu slepíte dohromady a prsten, který máte k dispozici, na něj jednoduše navléknete.

Velikost, kterou z kuželu přečtete, je pak tou, kterou můžete bez obav objednat. Tuto metodu využívají i profesionálové ve zlatnictvích a prodejnách šperků.

rozmery_trn2

Měřicí proužky z papíru, stuhy či provázku

Metoda měřicích proužků je vhodná pro všechny, kteří plánují pořídit si první prsten a nebo pro ty, kteří pro daný prst nemají žádný prsten k dispozici. 

TIP: Měření pomocí proužků je velmi jednoduché a zvládnete to se základními pomůckami, které má doma snad opravdu každý! Budete potřebovat jen provázek, pevnou tenkou stužku či tenký papírový proužek, pravítko a propisku či fix. 

Velikost zjistíte tak, že stuhu, papírek nebo provázek obmotáte kolem prstu, na který bude prstýnek patřit, a v místě, kde se oba konce setkají, si zakreslíte čárku. 

Proužek poté pomocí milimetrového pravítka změříte a výsledné zaokrouhlené číslo bude velikost prstenu, který můžete objednat.

mereni_pomoci_papiru

Dejte pozor na to, aby měření probíhalo při pokojové teplotě. Velikost prstů se totiž může lišit!

Pokud máte ruce zkřehlé zimou, a nebo je vám velké horko, nemůžete dojít ke správnému výsledku. Velikost prstů závisí také na denní době. Ruce jsou po ránu trošku nateklejší než odpoledne. Měřicí proužek by měl být kolem prstu pevně utažený, ale ne moc, aby se prsten pohodlně dostal přes klouby. Pokud máte klouby větší, můžete vhodný rozměr zjistit přeměřením přímo přes kloub. Zde můžete měřicí proužek o trošku víc utáhnout. 

Prsten by se měl nechat provléknout, ale nesmí být příliš volný, abyste ho při první příležitosti neztratili.

Posuvné měřítko

V případě, že ve své domácnosti disponujete posuvným měřítkem (šuplérou) s milimetrovou ryskou, pak můžete zjistit velikost prstenu i tímto způsobem. Jednoduše umístěte posuvné měřítko ze strany prstenu a nebo rovnou pod kloub na prstu, na který chcete prsten umístit, a zjistěte rozměr. 

mereni_pomoci_meritka

Matematicky řečeno tím zjistíte, jaký by měl mít váš prsten průměr. K tomu, abyste se dopracovali k finálnímu výsledku, tedy obvodu prstu, můžete oprášit znalosti ze základní školy a průměr vynásobit číslem Pí a nebo si usnadnit život a použít převodní tabulku, kterou jsme pro vás pro tyto účely připravili.

 tabulka_prevody

 Na co vždy při výběru prstenu myslet?

U prstenů může sehrát roli i jejich tloušťka. Tenké prstýnky a kroužky jsou často volnější, zatímco u masivnějších prstenů bude často zapotřebí zvolit velikost o něco větší. Roli také může hrát to, jakou ruku používáte jako dominantní. Praváci mají prsty na pravé ruce o něco silnější než na levé a naopak.

Jen tak pro zajímavost na závěr...

….nejběžnější velikost zásnubních prstenů pro ženy se pohybuje mezi rozměry 52 - 54 a u mužů je velikost prstenu nejčastěji mezi hodnotami 59 - 61.

Nabídka prstenů na Atreya.cz

U prstenů na webu Atreya.cz najdete velikosti uvedené v milimetrech (EU velikost). Velikost není pouze u prstenů obrázkových, které jde jednoduše upravit pro velikost jakéhokoliv prstu.

Pokud prst podle návodu změříte, ale po obdržení prstýnku zjistíte, že vám nesedí, neváhejte se obrátit na zákaznický servis na e-mailu info@atreya.cz nebo na telefonní linku +420 702 431 598, kde se domluvíme na výměně či dalším postupu.