Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

10 nejrozšířenějších mýtů o piercingu – zjisti, jak je to doopravdy!

uvod

estože se piercing těší stále větší oblibě a společnost je na ozdoby těla o něco zvyklejší než třeba před dvaceti lety, stále vídáme i slýcháme spoustu mýtů, polopravd a „zaručených“ informací. Pojďme se společně podívat na 10 těch nejčastějších a uvést je na pravou míru.

  1. Piercing je novodobou doménou kriminálníků, narkomanů a jiných vyvrhelů

Naprostá klasika, kterou jsme si nemohli odpustit. Kdo by neznal ty pohoršené řeči rodičů, prarodičů i náhodných důchodců na ulici, když uviděli někoho s piercingem, div se nekřižovali. :) Mýtu, že jde o poznávací znak nějak narušených a nežádoucích osob, je piercing dlouhodobě vystaven stejně jako tetování.

Piercingem se zdobili již v pravěku – první dochované zmínky pochází z mladší doby kamenné a byly nalezeny na území Afriky ve formě jeskynních maleb. Vyobrazené postavy si tak nejčastěji zdobily uši či nos. Nejstarší dochovaný nález pochází z rakouských Alp – zde nalezené mumifikované tělo (mumie muže nazývaného Ötzi, stará asi 5300 let) mělo modifikované uši, a i na posmrtné masce Tutanchamona jsou vyobrazeny propíchnuté uši.

Chceš se o historii piercingu dozvědět více a příště zcela odzbrojit všechny škarohlídy zajímavými fakty? Přečti se více zde!

  1. Piercing bolí

Rozhodně ne vždy, hlavně pokud dodržíš naprosto základní pravidlo – nenechat si ho dělat doma z hecu za pomoci kamarádů jehlou nažhavenou nad sporákem, vždy vyhledej profesionála. Většina piercingů pak opravdu téměř nebolí, záleží samozřejmě na tom, kam si ho hodláš dát – piercing nosu skoro nepocítíš, propíchnutí ucha jen lehce štípne a ucho může být pár dní poté citlivější na dotek. Dobrodruzi, kteří touží po piercingu do bradavky či genitálií, by však se zvýšenou bolestivostí počítat měli, tato místa jsou dobře prokrvená a je v nich mnoho nervových zakončení, ovšem žádná řezničina s průtoky krve se ani tady nekoná.

2_bolest

  1. Piercing není vhodný pro alergiky

I když máš na něco alergii, neznamená to, že nemůžeš mít piercing. Pokud ti nesedí chirurgická ocel, tak nevěš hlavu, na výběr jsou i další materiály, které jsou vhodné i pro různé alergiky. Ideální je titan implantační kvality ASTM F-136 nebo ocel, ocel implantační kvality ASTM F-138 nebo různé druhy zlata, niobium nebo skleněné šperky.

3_alergie

  1. Piercing způsobuje rakovinu

No, pokud si nenecháš vyrobit šperk z azbestu či obohaceného uranu, piercing ti nic takového nezpůsobí. Jediné, co se může stát, že může nevhodně zvolený materiál vyvolat alergickou reakci nebo se špatně ošetřované místo vpichu zanítí. To se však dá řešit výměnou šperku a dezinfekcí, případně odstraněním piercingu.

  1. Po piercingu může ochrnout část obličeje

Všichni jsme asi slyšeli jednu z tzv. urban legends a jejich modifikace, že „sestřenice kolegyně mé známé si nechala udělat piercing do jazyka a ochrnula na polovinu obličeje“. Nervů máme v těle sice opravdu hodně, ale zkušený piercer je profesionálem i proto, že dobře ví, kudy vést vpich, aby se zamezilo nechtěným problémům a piercing se co nejlépe a nejdříve zahojil. Je důležité si také uvědomit, že každé tělo je ale trochu jiné a každé tělo reaguje na nový piercing jinak.  

  1. piercingem nemůžu na rentgen

Tady je to možná na širší diskuzi, někde asi budou brblat, nicméně piercing z chirurgické oceli nebo titanu zpravidla ničemu nevadí, pokud není například ve rtu, jazyce a nejdete na rentgen čelisti. Jinak to problém není. Vždy se však dá šperk vyměnit dočasně za bioflexový nebo bioplastový.

  1. Piercing v pupíku poškozuje zdraví plodu

Pokud jsi těhotná, vůbec se nemusíš bát, že by piercing nějak ohrožoval zdraví tvého dítěte. Piercing však některým těhotným ženám může v posledním trimestru začít vadit, hlavně v případech, kdy je břicho oteklé a kůže kolem příliš napnutá. Zajímavou alternativou je tzv. těhotenský šperk, který je vyroben z pružného plastu – pokud ti stávající šperk přestal vyhovovat a nechceš, aby ti dírka po piercingu zarostla, můžeš jej dočasně nahradit flexibilnější ozdobou, která není pevná jako kovový šperk a přizpůsobí se lépe tvému tělu.

Chceš si na téma piercing v těhotenství přečíst více? Podívej se sem.

7_pupik

  1. Piercing jazyka může způsobit ztrátu chuti

Opět jeden oblíbený špek, který se zaručeně někomu už stal a nejspíš je to to první, co rodiče nebo známí vystrašeně hlásali, aby ti tvůj záměr rozmluvili. :) Kdo dával v biologii pozor, tak ví, že něco takového není z hlediska anatomie možné. Na jazyku se nacházejí tisíce chuťových pohárků a vpich piercingu může poškodit pouze naprosto zanedbatelné procento z nich, takže něco jako ztráta chuti opravdu nemůže ani zdaleka nastat.

  1. S novým piercingem je nutné hýbat

Kdepak. Kroucení se šperkem ke zhojení ranky nepomáhá. Ve skutečnosti to může situaci naopak zhoršit. Pokud se ti na šperku nahromadí tkáňový mok, neodlupuj ho a s piercingem zbytečně nehýbej, kůže se může podráždit tím, že si do ranky natáhneš nečistoty a bakterie. To je taky důvod, proč je lepší rovný šperk než zahnutý. Rovný nemá takovou tendenci se sám náhodně točit a tím pomáhá k rychlejšímu hojení. Výjimky jsou místa, která přímo vyžadují zahnutý nebo kulatý šperk. 

  1. Piercing je pozvánkou pro bakterie a infekce

V profesionálním studiu, kde se dodržuje přísná hygiena, nástroje a povrchy jsou pravidelně sterilizovány, se nic takového nemůže stát, ovšem musíš svou ruku k dílu přiložit i ty správnou následnou péčí. Každý piercer tě poučí o tom, jak se o piercing starat a pokud budeš jeho pokyny dodržovat, šance, že se ti rána ošklivě zanítí, je zcela minimální. Vyhni se však peroxidu nebo dezinfekcím na bázi alkoholu a pro čištění raději zvol sterilní solný roztok. Upřednostni také sterilní gízové tampony před odličovacím tamponem – ten by se v piercingu mohl svými vlákny zachytit.

Tak co, máš teď jasno? Napiš nám do komentářů, který z mýtů o piercingu slýcháš nejčastěji, nebo který tě nejvíc pobavil! Pokud potřebuješ odpověď na další své otázky týkající se piercingu, neváhej se na nás obrátit v soukromé zprávě nebo na info@atreya.cz, rádi ti poradíme.