Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Historie piercingu

Současný trend nebo pravěká záležitost?

I když se může zdát, že piercing je módní záležitost posledních let, není tomu tak. Historické prameny dokazují, že si lidé propichovali a jinak zdobili tělo již před 5 000 lety. Ozdobné přírodní předměty – nejčastěji z kostí, zubů, dřeva či kovů – nosili lidé jako symbol dospělosti či duševní a tělesné vyzrálosti nebo jako znak svého společenského postavení.

V některých případech však nesymbolizoval piercing vyšší společenskou úroveň, ale právě naopak. Například v antickém Řecku byly takové ozdoby těla chápány jako znak barbarství.

piercing-nalezeny-v-hrobe

 

První dochované zmínky pochází z mladší doby kamenné a byly nalezeny na území Afriky ve formě jeskynních maleb. Vyobrazené postavy si tak nejčastěji zdobily uši či nos. Nejstarší dochovaný nález pochází z rakouských Alp – zde nalezené mumifikované tělo (mumie muže nazývaného Ötzi, stará asi 5300 let) mělo modifikované uši, a i na posmrtné masce Tutanchamona jsou vyobrazeny propíchnuté uši.

Zajímavostí je, že uši si propichovali i obyvatelé Aljašky, protože věřili, že právě tudy do těla vcházejí démoni a kovové náušnice je od toho měly odradit.

 

Peace, love and piercing

V západní kultuře postupem času takovéto významy piercingu postupně vymizely. Jako moderní trend se objevily až po skončení druhé světové války na území Spojených států amerických. V padesátých letech minulého století k tomu velmi přispělo hnutí hippies.

john-lennon-hippies

 

“Hipíci” si piercingy nejčastěji umisťovali do septa, tedy do nosní přepážky, do rtů, kombinovali standardní propíchnutí ucha s helixem či několik náušnic v ušním boltci najednou a nejedna hippie slečna i muž si zdobili i pupíky.

Punk is not dead

Ačkoliv moderní trend propichování těla obnovilo hnutí hippie, pořádný úder zasadili až vyznavači hudebního stylu punk o dvacet let později. V sedmdesátých letech dvacátého století okovaní mladíci a slečny okovaní nejen na kožených bundách, ale i na své vlastní kůži.

Punci byli mladí lidé, kteří se chtěli odlišovat od konzervativního stylu života svých rodičů. Snažili se své okolí co nejvíce šokovat, což se jim dařilo například výstředními účesy, kováním či spínacími špendlíky na oblečení, poslouchanou hudbou i tělesnými modifikacemi.

punkova-scena-1024x712

 

Piercing není jen móda! Nebo ano?

Piercing se tak stal znakem spíše skupin stojících na okraji společnosti. Nosili je nejen punkové, ale také byl v určitém období symbolem homosexuálů a masochistů. Postupně se však dostal do běžného života například díky módním přehlídkám.

Zasloužil se o to například  Jean-Paul Gaultier , který své modelky zdobil piercingovými šperky a na svých modelech oblečení rád zobrazoval prvky tetování.

 

Hudební idoly

Po vzoru punkových kapel začali nosit piercingy i hudebníci dalších hudebních stylů. Jednotlivé kapely se tak pomocí piercingů odlišovaly od ostatních. V určitém momentě se piercingy rozšířily i do mainstreamových hudebních směrů. Po vzoru kapel, které byly vysílány na MTV se inspirovala i široká veřejnost a povětšinou mladí hudební fanoušci si nechali propichovat části těl dle svých hudebních idolů.

 

První piercingové studio

Na přelomu 70. a 80. let minulého století bylo založeno první profesionální studio The Gauntlet v americkém Los Angeles. Zasadil se o to výstřední milionář Richard Simonton a jeho kolega Jim Warden.

Richard Simonton kvůli svému zájmu o piercingy přijal pseudonym Doug Malloy, aby chránil svoji rodinu před zapletením do piercingového hnutí a tehdejších pomluv spojených s homosexualitou a bisexualitou.

Simonton během svého života cestoval velmi často do Indie a Filipín, aby prozkoumal myšlenky spojené s modifikací těla.

Pod svým pseudonymem napsal knihu Diary of a Piercing Freak. Propojil také mnoho dnes již známých osobností piercingové scény – Alana Oversbyho (známý jako Mr. Sebastian), Rolanda Loomise (známý jako Fakir Musafar), Sailora Sid Dilleraa Jima Warda.

Právě Wardovi poskytl peníze i zázemí pro to, aby založil The Gauntlet, kde Ward vytvářel šperky a sám piercingy aplikoval, což dalo za vznik šíření základních piercingových technik a širší oblibě tělesných modifikací.

 

Piercing není pro každého

I když se může zdát, že v současnosti je piercing natolik běžný, že téměř nemůže šokovat a společnost je na něj naprosto zvyklá, není tomu tak. Stále existují skeptici, kteří v jakékoliv tělesné modifikaci vidí spíše znak vyvrhelství, život plný drog a alkoholu. Stále se stává, že jakýkoliv viditelný šperk nebo tetování může být stále rizikový faktor při hledání zaměstnání. Jedná se především o pozice, ve kterých je nutné komunikovat se zákazníky. S nejvyšší mírou netolerance se můžeme stále setkat například ve finančnictví a bankovnictví.

 

Kde se vzalo slovo “piercing”?

I když je samotný piercing tisíce let starý, jeho název má kořeny teprve v minulém tisíciletí.

Vychází z anglického slova “pierce”, které znamená “propíchnout”.

 

Kde si nechat udělat piercing a kde ho koupit?

V současné době je aplikace piercingu snadná a bezpečná. Piercingová studia najdete i v menších městech po celé České republice. Přesto je velmi důležité to správné studio vybrat. Mnoho piercerů jsou tatéři, kteří se propichování těla věnují jen okrajově, což v některých případech může způsobit komplikace při propíchnutí nebo hojení piercingu.

Velmi často se nám stává, že za námi chodí lidé, kteří mají problém s hojením či mají piercing špatně aplikovaný nebo s dotazem “kde najdu dobrého piercera?”.

Investujte do svého piercingu trochu času (budete ho mít přece jen napořád) a zajeďte si do Prahy nebo Brna.

V Praze navštivte tetovací a piercingové studio Hell , v Brně se zase vydejte do našeho piercingového studia na Lidické ulici. Rozhodli jsme se bojovat proti špatným piercingům a vyškolili jsme naše piercery u největších profesionálů.

Šperky do piercingu zakoupíte přímo v našem piercingovém studiu. Dbáme na to, aby byly dokonale sterilizované a pomůžeme vám vybrat ten nejvhodnější šperk.

Pokud už piercing máte, prohlédněte si naši nabídku na e-shopu , kde si zaručeně vyberete dokonalý šperk přesně pro vás.