Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Jaké šperky jsou vhodné k vodě?

Půlka letních prázdnin už je sice za námi, ale spousta z vás určitě ještě plánuje dovolenou u moře, návštěvu místního koupaliště nebo tráví slunná odpoledne a teplé večery na zahradě u bazénu. Napadlo tě ale někdy, že ať už slaná mořská, termální nebo chlorovaná voda, může mít nepříznivý vliv na tvůj piercingový šperk? A je potřeba si sundávat piercing i při běžném denním sprchování a koupání? V následujícím článku se dozvíš, které šperky, a z jakých materiálů, je lepší před vodním dováděním raději odložit. Nakonec ještě přidáme pár tipů na piercingy, se kterými se rozhodně blýskneš nejen u vody.

 

Koupání a sprchování

To, jestli je nutné si sundávat piercingové šperky i při běžné denní hygieně, by mohlo zajímat i ty z vás, kteří letním koupačkám úplně neholdují a raději odpočívají například v chládku v lese nebo vyrážejí do severnějších koutů země. Uklidníme tě. Pokud si základní piercingy před večerní či ranní sprchou nesundáváš, tak je vše v pořádku. Materiály, jako je zlato, chirurgická ocel, titan nebo stříbro se ti při běžném koupání a sprchování nepoškodí. Pokud ale nosíte například dřevěné tunely, je lepší je sundávat, protože dřevu voda nesvědčí.

 

Může uškodit chlorovaná voda vašemu piercingu?

Zdobí vás piercingový šperk ze stříbra? Tak to si určitě pamatujte, že tento materiál by neměly přijít do kontaktu s chlorovanou vodou na koupalištích a v bazénech. Zčernal by a poté je potřeba šperk vyčistit. Pokud máte piercing čistě z chirurgické oceli či titanu, není potřeba ho sundávat. Dávejte ale pozor, aby takový šperk nebyl kombinovaný například s levnou mosazí nebo na sobě neměl kamínky a přírodní minerály. Lepené kamínky by se mohly uvolnit a vypadnout, laciná bižuterie může zezelenat a ohrozit i zdraví vašeho piercingu. 

 

A co mořská voda?

Určitě to znáte. Celý rok se těšíte na dovolenou k moři a když konečně přijedete do vysněné destinace, obléknete plavky, skočíte rovnou do vody a nepřemýšlíte, jestli by náhodou slaná voda nemohla uškodit piercingu nebo náušnicím. Nemusíte mít obavy. Na rozdíl od chlorované vody je mořská voda šperkům prospěšná. Výjimkou je dřevo, jemuž, jak už jsme zmínili, neprospívá voda celkově. Na druhou stranu zlaté šperky znovu získají, díky mořské vodě, ztracený lesk.

Pokud se místo k moři rozhodnete vyrazit zrelaxovat do termálů, tak pamatujte, že před vstupem do termálních vod musíte sundat všechny šperky, bez výjimky. Termální prameny totiž obsahují síru, která by šperky nenávratně poškodila.

 

Nevhodné šperky k vodě

Nejideálnějšími šperky, kterými se ozdobit k vodě, jsou tedy ty z chirurgické oceli nebo titanu, nejlépe bez kamínků, nebo s kamínky, které nejsou vlepované, ale uchycené okraji samotného šperku. A jak je to se dřevem? Svoje dřevěné šperky raději před koupáním odložte - prodloužíte tak jejich životnost.

vlevo: vlepený kamínek a šperk s levnou bižuterní ozdobou z mosazi nebo slitiny, vpravo: kamínek uchycený okraji samotného šperku

Vhodné šperky k vodě

Na závěr tu máme pro ty, kteří si ještě svůj letní šperk nevybrali, slibované tipy na piercingy, tunely i plugy, se kterými se nemusíte bát skočit do bazénu nebo si zaplavat v moři. A které zazáří i při ostatních (nejen) prázdninových aktivitách.