Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Piercing jazyku

Pod slovním spojením “piercing jazyka” si lidé velmi často představí šperk činku, který prochází středem jazyka. Jedná se o jeden z nejčastějších typů piercingů. Ale určitě ne jediný. Pročtěte si náš článek, ve kterém najdete i další typy piercingů jazyka, způsob, jak se o nový vpich starat a doporučení na výběr šperků.

Typy piercingů v jazyce


Vertikální piercing

Jedná se o nejčastější typ piercingu, který jsme popsali výše. Šperk je umístěn zhruba ve středu jazyka a prochází jím vertikálně (tedy ve směru od nosu k bradě).


Venom

Jedná se opět o vertikální piercing – tedy šperk prochází jazykem směrem od nosu k bradě. Rozdílem však je, že se jedná o párový piercing – dva šperky jsou vedeny po stranách od středu jazyka.

Tento typ piercingu je obvykle více bolestivější a dochází při něm také k většímu otoku jazyka. Nutné je také říct, že se jedná o piercing potenciálně nebezpečný, jelikož u něj může dojít k většímu krvácení. 

venom-piercing-jazyka-510x382
Venom piercing

Horizontální piercing

Snake eyes” piercing je veden vodorovně jazykem – uvnitř jazyka od levé tváře k pravé. Obvykle se umisťuje na špičku jazyka, vyplazený jazyk tak vypadá jako had s očima.

Tento piercing se hojí delší dobu, v době hojení a otoku může více zavazet a je velmi důležité vybrat správný typ šperku. Pro tento piercing jazyka je lepší volit plastové tyčinky, vzhledem k tomu, že se šperk může velmi často dotýkat zubů a ničit zubní sklovinu.

My ho ovšem našim zákazníkům nedoporučujeme a rozmnouváme. Ovlivňuje i artikulaci, v dlouhodobém horizontu ničí zubní sklovinu a rizika s ním spojená tak považujeme za zbytečná.


Piercing uzdičky pod jazykem

Mezi piercingy jazyka se řadí také šperk v uzdičce pod jazykem. Uzdičku pod jazykem má každý jedinec jinak velkou, někteří lidé nemají uzdičku téměř vůbec viditelnou, takže ani není možné piercing do této partie aplikovat.

Piercing uzdičky pod jazykem se velmi rychle hojí a jeho provedení je téměř bezbolestné.

Mimo těchto výše vyjmenovaných typů piercingů jazyka se můžete také setkat s jejich různými kombinacemi., tedy s několikanásobnými piercingy jazyka. Piercing jazyka je také možné roztahovat, stejně jako další piercingy. Váha šperků či tunelu může ale způsobovat trvalé problémy při artikulaci.

Roztahování piercingu jazyka

I když to není obvyklé, i piercing jazyka lze roztahovat a nosit v něm silnější šperky. Většinou se jedná o ocelová, titanové, teflonové či akrylátové činky v rozměrech cca do 8 mm. Některé šperky v těchto velikostech už mohou mít vliv na artikulaci, jelikož jsou těžké.

 

Šperky do jazyka

Jako šperk do jazyka se využívá nejčastěji činka, známá také jako “barbell”. Činka je rovná tyčinka, která je na obou svých koncích zakončena závity ve tvaru kuliček, hrotů či jiných tvarů.Pokud se teprve chystáte na aplikaci piercingu, měli byste zvolit tyčinku z titanu , která je trošku delší. 

 

Po splasknutí otoku a zahojení rány můžete titanovou činku zaměnit za jakoukoliv jinou. Nejběžnější typy šperků do jazyka jsou vyrobeny z chirurgické oceli či titanu

Plastové činky jsou sice lehčí, ale pokud dojde ke kontaktu se zuby, nejsou o mnoho šetrnější k zubní sklovině. Stále není vhodné si častěji se šperkem hrát o zuby, protože jakýkoliv častý kontakt s tvrdým předmětem může zubní sklovinu poškodit. Plastové šperky do jazyku navíc nemají dlouhou životnost, kuličky často praskají a opět mohou vlivem tepla a obrušování uvolňovat škodliviny do těla.

akrylatove-cinky-do-jazyka barevna-plastova-tycinka-s-polokouli bioplastova-cinka-do-jazyka-510x510
 
 

Častější jsou však šperky z chirurgické oceli. Chirurgická ocel 316L má výhodu, že je odolná vůči oděru, korozi i oxidaci. Je však nutné dávat větší pozor na kontakt se zuby, protože může způsobovat výrazné oslabení zubní skloviny.

cinka-do-jazyka-z-chirurgicke-oceli-hvezda ocelova-tycinka-s-titanovym-pokovenim cinka-s-kaminkem-swarovski
 
 

Šperků do jazyka existuje skutečně nepřeberné množství, které vám dovolí vyjádřit přesně vaši osobnost. Podívejte se na náš e-shop a vyberte si tyčinku do jazyka přesně podle vašich představ.

Hojení piercingu v jazyce

Jestli jste si už vybrali ten pravý typ piercingu do jazyka i šperk, čeká vás už jen jeho aplikace.

Počítejte s tím, že jazyk ještě v tentýž den oteče a otok obvykle odezní po dvou až pěti dnech.

Jíst můžete v podstatě cokoliv, co vám nebude způsobovat větší potíže. Připravte se ale na to, že pravděpodobně několik málo dní to bude především tekutá strava.

Nezalekněte se, když bude z rány vytékat čirá až bílá tekutina. Jedná se o odumřelou tkáň společně s bílými krvinkami. Povlak šetrně odstraňujte měkkým kartáčkem na zuby. Vždy po čistění zkontrolujte, že se nepovolila uzavírací kulička.

Na šperk sahejte pouze čistými a dezinfikovanými rukami. Přečtěte si náš článek, který jsme celý věnovali hojení a komplikacím piercingu jazyka .

Pokud potřebujete poradit se správným výběrem šperku nebo místem, kde vám provedou aplikaci, ozvěte se nám a my vám rádi poradíme.