Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Piercing nosu

Když se řekne piercing nosu, většinou si představíme nostril – tedy propíchnutí levé nebo pravé chrupavky nosní dírky. Piercing nosu ale může znamenat i spoustu jiných typů. Přečtěte si, jaké druhy piercingu v nosu existují a jaké jsou pro ně vhodné šperky.

Jaké jsou druhy piercingu v nose?

Nostril – propíchnutí chrupavky nosní dírky,

Septum – piercing nosní přepážky, který je v posledních letech velmi oblíbený,

High nostril – jedná se taktéž o propíchnutí chrupavky nosní dírky, ale nikoliv vizuálně uprostřed chrupavky, ale výše ke kořeni nosu,

Nasallang – je propíchnutí obou chrupavek nosních dírek současně, nosem však vede jeden šperk (dlouhá činka), která prochází jednou nosní dírkou, přepážkou nosu a vychází z těla druhou nosní dírkou,

Bridge – piercing kořene nose, obvykle se umisťuje horizontálně do úrovně očí, méně časté je však i vertikální umístění.

Septril – prochází špičkou nosu a jeho konec je vyveden septem uvnitř nosu.

Austin Bar – horizontální piercing, který je veden špičkou nosu,

Rhino – je taktéž veden špičkou nosu, ale jedná se o vertikální piercing

Third Eye – piercing nad kořenem nosu, který je veden vertikálně mezi obočím.

typy-piercingu-nosu

Historie piercingu nosu

Nostril piercing je nejčastěji spojován s východními národy, které se tímto šperkem zdobí již několik století. Nejběžnější je piercing nosu v Indii, Pákistánu, Bangladéši, Nepálu, na Srí Lance, Filipínách a po celé jižní a dokonce jihovýchodní Asii.

Tento piercing nosily především ženy, ale v současné době je stejně oblíbený i u mužů. V Indii je upřednostňována levá strana těla k aplikaci piercingu, protože ayurvédská medicína spojuje toto místo s ženskými reprodukčními orgány. Šperky v nose jsou zde také symbolem společenského postavení a znakem krásy. Velmi často se jedná o složité šperky, které jsou provázány se šperky v uších a kryjí část tváře nebo ústa.

S rozšiřováním indické módy a kultury po celém světě se dostal piercing nosu v oblibu u punků a dalších mladých lidí v 80. a 90. letech. V současnosti je tento piercing populární na celém světě.

Septum piercing je taktéž oblíbený v Indii, Nepálu a Bangladéši, kde jej zdejší ženy nosí na znamení, že jsou vdané.

Typy šperků do nosu

V závislosti na tom, který piercing nosu jste si vybrali nebo jej už vlastníte, si můžete vybrat z několik typů šperků.

Jak vybrat správný šperk?

U výběru vhodné šperku do nosu je nutné zvážit několik faktorů. Nejen tvar je důležitý, ale také velikost a materiál.

Pokud si chcete pořídit kroužek do nostrilu, je potřeba jej vybírat s ohledem na výšku umístění vpichu na nose – malý kroužek vás může tlačit nebo nepůjde vůbec zapnout.

Na některé materiály zase naopak můžete být citlivější a mohlo by dojít k zanícení dírky. Šperky se obvykle vyrábějí z titanu, ocele, ale i stříbra, na které mohou mít lidé alergii a snadněji dochází k jeho černání nebo pokřivení po mechanickém poškození.

Pokud si nevíte s rady s výběrem šperku, navštivte nás v naší kamenné prodejně na Lidické v Brně.