Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Jak si vyrobit roztahovák z FIMA? Raději to nedělejte

Proč si nevyrábět vlastní roztahováky

Zalíbily se vám roztažené dírky v uších či v jiných částech těla a chtěli byste je také? Možná vám kamarádi nebo známí řekli, že nejjednodušší způsob je udělat si vlastní roztahovák například z FIMO hmoty. Pokud chcete ale zdravé ucho, raději to nedělejte. Poradíme vám stejně levné či dokonce ještě levnější alternativy, které vám na zdraví neuškodí a nezhorší průběh roztahování.

 

Co je vlastně FIMO?

Co se vlastně v této barevné plastelíně, která po zapečení ztuhne, skrývá?

FIMO je polymerová hmota. Do roku 2006 obsahovala ftaláty, které mají negativní vliv na zdraví člověka. V roce 2006 vydala Evropská unie nařízení, které požadovalo výrobu modelovacích hmot bez ftalátů a firma Staedtler, která FIMO vyrábí, byla jednou z prvních společností, které toto nařízení akceptovaly. V současnosti tedy v modelovací hmotě FIMO nenaleznete zdraví škodlivé ftaláty, ale stále je zde mnoho důvodů, proč se nepouštět do vyrábění vlastních roztahováků právě z této hmoty.

 

Proč nepoužívat FIMO pro roztahováky?

Pokud vás neděsí představa, že byste si do citlivé dírky vložili polymerovou hmotu, která je složena pouze z chemických složek, je zde pořád ještě několik důvodů, proč se těmto roztahovákům vyhnout.

I kdybyste byli sebevíc pečliví, stěží vyrobíte roztahovák dokonale souměrný a rovnoměrný tak, aby roztahoval ucho postupně a šetrně.

Mimo to je FIMO hmota na povrchu pórovitá a nedá se dezinfikovat. Během roztahování ucha je nutné každý měsíc roztahovák vyndat, vydezinfikovat a poté posunout o další 1 mm dále.

Kůže během roztahování je velmi citlivá, někdy dochází k jejímu narušení i během pomalého roztahování a všechny nečistoty a bakterie, které se dostanou do pórů modelovací hmoty, si snadno přenesete na kůži či do otevřené ranky.

A mimo to jsou roztahováky z FIMO hmoty taky velmi náchylné k praskání. A nic vám neprodlouží roztahování ucha na kýženou velikost než ten okamžik, kdy roztahovák praskne a vy si budete muset vyrobit nebo koupit nový. Než seženete nový roztahovák, dírka se vám může zmenšit o 1 mm i více.

 

Levnější než FIMO

Možná se chcete pustit do výroby vlastních roztahováků proto, že je to levná alternativa.

Jeden balíček modelovací hmoty FIMO stojí kolem 50 Kč. Pokud chcete roztahovák alespoň ze dvou barev, utratíte tedy dvojnásobek. Jestli jste milovníci pestrých vzorů a zajímavých barevných kombinací, můžete se nákupem FIMO hmoty dostat třeba až k částce 300–400 Kč.

V běžných e-shopech i obchodech se šperky a piercingy ale pořídíte kvalitní a vhodný roztahovák už od 89 Kč.

   
 Rovný ocelový roztahovák od 89 Kč 

Ocelový roztahovák podkova od 79 Kč

 

  

 

Jaký materiál použít pro roztahovák?

Ideální materiál pro roztahováky je takový, který jde snadno dezinfikovat, není na povrchu pórovitý a má atestaci o zdravotní nezávadnosti.

Vhodnou volbou jsou tedy roztahováky z kvalitní chirurgické oceli 316L nebo titanu.

Možná spíše toužíte po barevném roztahováku, který vám nejen roztáhne dírku na požadovanou velikost, ale udělá také hodně parády. S plastem však raději ne. Akrylátové roztahováky jsou velmi pórovité a také je nelze dezinfikovat. Působením tepla z těla se navíc z plastu uvolňují škodliviny. U citlivých jedinců se mohou vyskytnout i vyrážky a svědění. K roztahování nejsou vhodné ani přírodní materiály jako je například dřevo, kámen či kosti – jsou taktéž pórovité a není možné je dezinfikovat.

Mimo to, na jakýkoliv zmíněný materiál můžete mít alergickou reakci, která nejen prodlouží roztahování, ale může způsobit také blow out, hnisání nebo dokonce prasknutí ušního lalůčku.

Možná vám vaši známí nebo kamarádi říkali, že si ucho s roztahovákem z FIMO hmoty roztáhli v pohodě. Že to vyšlo jim, neznamená, že to tak bude i u vás. Raději neriskujte, vyhněte se případnému chirurgickému zákroku či obtížné léčbě, která by přerušila roztahování dírky na několik dlouhých měsíců nebo ještě hůře na vždy.

Na několik měsíců si raději pořiďte kvalitní ocelový roztahovák, který splňuje všechny hygienické normy a usnadní vám průběh roztahování a z FIMO hmoty si vyrobte raději nějakou dekoraci.