Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Rizika a hojení piercingu do jazyka

Samotný piercing do jazyka není příliš bolestivý, ale jeho hojení je ve většině případů znatelné pro vaše okolí. Pokud přemýšlíte nad tím, jaký termín je nejvhodnější, myslete také na následující dny až týdny.

Obvykle ještě v den aplikace vám totiž jazyk nateče. Nejprve kolem místa vpichu, později pravděpodobně i širší okolí. Otok jazyka mírně znepříjemní nejen jezení a pití, ale také mluvení. Připravte se na to, že možná budete šišlat či nebudete správně artikulovat. Neplánujte si tedy aplikaci na období, kdy budete potřebovat veřejně mluvit – ať už vás čeká zkouška, přednáška nebo třeba jen delší rozhovor s rodiči.

 

 
 

Otok jazyka zmizí obvykle do pěti dnů až do týdne. Pokud chcete hojení urychlit, sáhněte po kostce ledu či chladivých nápojích. Je jedno, zda je právě léto nebo zima, v ústech máte stále konstantní teplotu a pokud se vám ji co nejdříve po aplikaci podaří snížit, otok jazyka nebude tak velký.

 

Na co si s novým piercingem dávat pozor?

Aby se váš nový piercing v jazyce dobře a rychle hojil a abyste také předešli nechtěným komplikacím, je vhodné dodržovat několik základních pravidel.

  1. Několik dní po aplikaci nepijte alkohol.
  2. Nekuřte. Pár dní zkuste nekouřit vůbec, následující dva týdny kouření alespoň omezujte.
  3. Vyhněte se ostrému jídlu.
  4. Nepijte ze společné sklenice.
  5. Omezte líbání i orální sex do doby, než se jazyk zcela zahojí.
 
cinka-do-jazyka-s-lebkoucinka-do-jazyka-s-lebkou cinka-jazykovka-s-krystalem cinka-do-jazyka-zvireci-vzor
Činka do jazyka s lebkou
Činka do jazyka s krystalem
Činka do jazyka se zvířecím vzorem
 

Komplikace piercingu v jazyce

Pokud se vyvarujete výše popsaným situacím, snížíte tak riziko infekce a komplikací. Je však několik příznaků, které by vás měly varovat, že je něco v nepořádku.

 

Před aplikací

  • Nezkušený piercer, amatér – toto není příznak, ale hrozba budoucích komplikací. Vybírejte si jen zkušené piercery, kteří mají možnost plně sterilizovat nástroje, jehly i šperky. Předejdete tak možnost infekčních onemocnění, jako jsou žloutenka typu B či C anebo též virem HIV.
  • Opar, rýma, kašel, chřipka či horečka – to jsou stavy, při kterých se nedoporučuje provádět aplikaci nového piercingu. Rána se totiž pomaleji hojí a mohou nastat i vážnější komplikace.

 

Po aplikaci

  • Krvácení, bolest, otok – jsou běžné následky po aplikaci nového piercingu do jazyka. Pokud vám ale jazyk nateče například dvojnásobně, což znesnadňuje přijímání potravy či dýchání, určitě vše zkonzultujte se svým piercerem, který vám vymění šperk či poradí, jak postupovat dále.
  • Horečka – může být příznakem infekce nebo zánětu. Pokud se rána již více dní nehojí, zastavte se za svým pircerem, který stav zhodnotí a případně vás pošle za vašim lékařem.
  • Alergická reakce – pokud nemáte doposud žádný piercing a ten v jazyce je váš první, použijte teflonové (PTFE) nebo titanové šperky. Až poté, co se vám rána zcela zahojí, vyzkoušejte, jak vaše tělo reaguje na chirurgickou ocel, akrylát či další materiály, ze kterých se šperky vyrábí. Alergičtí můžete být i na latexové rukavice, které by měl piercer při aplikaci použít. Alergii na latex hlaste předem, piercer může použít i rukavide bez latexu.
  • Infekce – rána v jazyce je sice stále v ideálním vlhkém prostředí, ale denně se bude setkávat s jídlem. Pokud šperk nečistíte, snadno si do ní zanesete infekci. Doprovodným projevem bývá obvykle horečka, ale v některých případech dojde pouze k otoku či zvýšené citlivosti. Zajděte si za svým piercerem nebo rovnou lékařem.
  • Hnis, žlutý a zelený výtok – je taktéž projevem infekce nebo alergické reakce. Dejte si ale pozor, při hojení každá rána vylučuje čirý až žlutavý výtok, který je projevem zdravého hojení. Pokud pozorujete hnisání, neváhejte s návštěvou u lékaře.
  • Nevolnost, bolest hlavy, zvracení – není příliš častá komplikace, ale pokud se u vás objeví, okamžitě navštivte lékaře. Může být symptomem vážnějších zdravotních komplikací, které by vás mohly ohrozit na životě.
  • Spolknutí nebo vdechnutí šperku – může znít jako banalita, ale není, a to především ve spánku. Vždy pečlivě zkontrolujte, že jste šperk dostatečně dotáhli.
  • Poškození zubní skloviny – ano, nejspíš jste to slyšeli už tisíckrát. Ale ne vždy to musí být pravda. Pokud se vyvarujete cinkání piercingu o zuby či si pořídíte bioplastový šperk, vaše sklovina je v bezpečí.
cinka-jazykovka-s-glitry cinka-do-jazyka-cukratko cinka-do-jazyka-krizovy-sroub
Jazykovka s glitry
Činka jazykovka v barvách cukrátka
Činka jazykovka ve tvaru křížového šroubu

 

V podstatě vše, co vám během hojení nepřijde zcela normální, by vás mělo donutit zastavit se za vaším piercerem a váš zdravotní stav s ním probrat. I malý symptom může znamenat vážnější zdravotní komplikace.

Ale nemějte strach ze všech těch komplikací, které jsme zde vyjmenovali. Mnoho lidí prožívá hojení piercingu jazyka zcela bez komplikací. Dbejte na základní hygienické návyky, čištění a hojení zaručeně proběhne v pořádku.

A jakmile se vám jazyk zcela zahojí, podívejte se na našem e-shopu po nějakém zajímavém šperku, který vám pomůže vyjádřit osobnost, náladu či jednoduše váš vkus.